Τελευταία Νέα:

Πότε έγινε η πρώτη κλήση με κινητό τηλέφωνο


To πρωινό στις 3 Απριλίου του 1973, στη Νέα Υόρκη o Dr Μάρτιν Κούπερ της Motorola, περπατώντας σε ένα κεντρικό δρόμο μαζί με έναν ρεπόρτερ για μάρτυρα έγραψε ιστορία. 

Κρατούσε μια συσκευή σαν φορητό ασύρματο, με ύψος 25 εκατοστά πλάτος 9 εκατοστά και ζύγιζε 1.840 γραμμάρια. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό MotorolaDynaTAC. Έκανε κλήση στον βασικό ανταγωνιστή του, Τζόελ ΄Ενγκελ, που δούλευε για την αντίπαλη Bell Labs. ''Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο'' του είπε.

Ο Μάρτιν Κούπερ γεννημένος στις 16 Δεκεμβρίου 1928 στο Σικάγο του Ιλινόι, ΗΠΑ ήταν Αμερικανός εφευρέτης, όπου θεωρείται ο πατέρας του κινητού τηλεφώνου. Όραμα του να φτιάξει μια φορητή συσκευή που θα παρέχει επικοινωνία στους ανθρώπους οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

Η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών, αλλά πήρε σάρκα και οστά 30 χρόνια μετά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στη Σκανδιναβία Nordic Mobile Telephone (NMT) και μέχρι το τέλος της δεκαετίας λόγω του μεγάλου μεγέθους τους ήταν εγκατεστημένα κυρίως σε αυτοκίνητα. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης στις 6 Μαρτίου 1983 ήταν το μοντέλο της Motorola DynaTAC8000X με κόστος 4.000 δολάρια. Ο πρωτοπόρος της πρώτης γενιάς (1G).

Στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία εμφανίστηκε το 1992 με διαγωνισμό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για μόνο δύο άδειες λειτουργίας με τον σκανδαλώδη αποκλεισμό του ΟΤΕ και την προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων. Οι άδειες κατακυρώθηκαν στην Panafon (Vodafone) και στην Telestet (TIM και μετέπειτα Wind). Ο ΟΤΕ, μπήκε στην αγορά τον Ιανουάριο του 1998 με την θυγατρική Cosmote και η Q (Κιου) το 2002 μέχρι το 2006 που εξαγοράστηκε από την Wind(Nova).


Ο εφευρέτης του κινητού τηλεφώνου, Μάρτιν Κούπερ, με το πρωτότυπο Dyna TAC του 1973

Πενήντα χρόνια μετά την εφεύρεση του πρώτου κινητού, η νέα τεχνολογία είναι τα smartphones. Συσκευές που συνδυάζουν τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες με πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Στέλεχος της Google ο Ρέι Κέρζγαϊλ ειπε, ''Ενα παιδί με smartphone έχει σήμερα πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες από ότι είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια''.

















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.