Τελευταία Νέα:

«Μην πίνετε νερό από τη βρύση» - Ο δεκάλογος του ΓΕΕΘΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές στη Θεσσαλία


Ο κίνδυνος μολύνσεων και ασθενειών από την κακοκαιρία Daniel δεν αφορά μόνο στους κατοίκους, αλλά και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σπεύσει σε βοήθεια των πολιτών της Θεσσαλίας.Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από την πρώτη στιγμή συνέδραμαν, κατόπιν διαταγών και οδηγιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ευρισκόμενες δίπλα στην κοινωνία, σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας.

Το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο διασφάλισης της υγείας του προσωπικού που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές υπό δυσμενείς υγειονομικές συνθήκες, έχει προβεί στις κάτωθι ενέργειες:

Εγκατάσταση 5 Σταθμών Απολύμανσης προσωπικού και μέσων του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Θεσσαλία.

• Αυξημένη ετοιμότητα του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας καθ’ όλη την διάρκεια συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στις πληγείσες περιοχές.
• Παροχή οδηγιών από το Κέντρο Εκπαίδευσης Νοσηλείας Κτηνιατρικού (ΚΕΝΟΚ) στις Διοικήσεις των Μονάδων της πληγείσας περιοχής, που αφορούν στην λήψη των αναγκαίων μέτρων για τον εφοδιασμό και εξυγίανση του χρησιμοποιούμενου νερού, καθώς και στις απαιτούμενες ενέργειες σε περίπτωση ακαταλληλότητάς του, ενώ παράλληλα 2 φορές την εβδομάδα το ΚΕΝΟΚ θα προβαίνει σε λήψη δείγματος νερού για μικροβιολογική εξέταση από τα δίκτυα ύδρευσης των Μονάδων εντός των πληγέντων περιοχών.
• Επικουρική συνδρομή στο έργο του ΚΕΝΟΚ του Κέντρου Βιολογικών Ερευνών Στρατού (ΚΒΙΕΣ) – Γ΄ Κτηνιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ’ ΚΝΟ).


Επιπρόσθετα, και προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν δοθεί οδηγίες εφαρμογής προληπτικών υγειονομικών μέτρων και ασφάλειας, τα κυριότερα στοιχεία των οποίων συνοψίζονται ως εξής:

• Αποφυγή κατανάλωσης νερού από το δίκτυο, μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της ποιότητάς του. Μέχρι τότε, κατανάλωση για πόση, παρασκευή φαγητού, ατομική υγιεινή και γενικότερη οικιακή χρήση, μόνο εμφιαλωμένου νερού.
• Απόρριψη τροφίμων που ήταν αποθηκευμένα σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες και έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
• Αποφυγή επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη χωρίς να έχουν ληφθεί ατομικά μέτρα προστασίας (χρήση προστατευτικού εξοπλισμού).
• Απαγόρευση επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη, για το προσωπικό που φέρει ανοιχτά τραύματα, για την αποφυγή κινδύνου επιμόλυνσης - μικροβιαιμίας.
• Απομάκρυνση και απόρριψη των αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας και είναι δύσκολο να απολυμανθούν, όπως στρώματα και κουβέρτες.
• Χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων, λόγω της αναμενόμενης αύξησης και παρατεινόμενης παρουσίας εντόμων, όπως κουνουπιών, μυγών και κατσαρίδων.
• Λήψη μέτρων προστασίας και ιδιαίτερη προσοχή κατά την μετακίνηση αντικειμένων και εργασιών εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, για αποφυγή δήγματος από τρωκτικά ή ερπετά.

Επιπλέον, έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες στο υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί σε Μονάδες των πληγέντων περιοχών, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

• Ιδιαίτερη προσοχή στην έγκαιρη αναγνώριση και στον εργαστηριακό έλεγχο κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, εξαιτίας του ευνοϊκού υγρού περιβάλλοντος και στην παρουσία οργανικών υλικών που συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του εν λόγω μικροβίου, και στην δυνατότητά του να μεταδοθεί όταν απεκκρίσεις ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (οφθαλμοί, μύτη, στόμα) ή ανοικτά τραύματα.
• Ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση ενδημικών νόσων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν λόγω των συνθηκών.
• Επαγρύπνηση του εμπλεκόμενου υγειονομικού προσωπικού για την αντιμετώπιση επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος.

Επισημαίνεται ότι η παρούσα υγειονομική κατάσταση στις πληγείσες περιοχές κρίνεται ως δυναμική και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα εκδοθούν νεότερες οδηγίες.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.