Τελευταία Νέα:

Άνοια: Αυτός ο χυμός μειώνει τον κίνδυνο κατά 50%


Ο κίνδυνος για ανάπτυξη άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες: 2% του πληθυσμού ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους μεγαλύτερους των 85 ετών.
Μια συχνή ωστόσο παρανόηση είναι ότι η έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων αποτελεί τμήμα της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης. Είναι σήμερα γνωστό ότι αυτό δεν είναι σωστό. Όσο μεγαλώνουμε, ορισμένοι από εμάς θα νοσήσουν και ορισμένοι δε θα νοσήσουν από άνοια.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διαταραχές μνήμης, διαταραχές της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης του λόγου, διαταραχές της κρίσης, απώλεια προσανατολισμού στο χώρο και χρόνο και έκπτωση καθημερινής λειτουργικότητας.

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει σημασία γιατί η νόσος επηρεάζει όχι μόνο τον πάσχοντα, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον.

Σύμφωνα με μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού πορτοκάλι, μειώνει αισθητά τον κίνδυνο άνοιας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παρακολούθησαν σχεδόν 28.000 άντρες επί δύο δεκαετίες προκειμένου να εξετάσουν την επίδραση των φρούτων και των λαχανικών στον εγκέφαλό τους.

Οι άντρες που έπιναν ένα μικρό ποτήρι χυμό καθημερινά, είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν δυσκολίες στη μνήμη και να εμφανίσουν αδυναμία να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες. Τα προβλήματα μνήμης και κατανόησης αποτελούν συνήθως πρόωρες ενδείξεις άνοιας.

Οι επιστήμονες εστιάζουν τα τελευταία χρόνια στη σημασία της υγιεινής διατροφής για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Γιανζενγκ Ουαν, η μακροπρόθεσμη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και χυμού από πορτοκάλια μπορεί να διατηρήσει τη γνωστική λειτουργία.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, κυρίως αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.