Τελευταία Νέα:

BBC: Πώς εντοπίζουμε μια «πειραγμένη» φωτογραφία
Η Κέιτ Μίντλετον ζήτησε σήμερα (11.03.2024) συγνώμη μετά τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας στην οποία απεικονίζεται μαζί με τα τρία παιδιά της και την οποία μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Reuters, το AFP, και το AP, αναγκάστηκαν να αποσύρουν καθώς έκριναν ότι είχε υποστεί επεξεργασία.

«Όπως πολλοί ερασιτέχνες φωτογράφοι, μερικές φορές κάνω πειράματα με την επεξεργασία. Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη για τη σύγχυση που προκάλεσε η οικογενειακή φωτογραφία που μοιραστήκαμε χθες», ανέφερε η Κέιτ Μίντλετον σε ανάρτησή της στο Χ.Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη επίσημη φωτογραφία που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το Παλάτι του Κένσιγκτον μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη η Κέιτ και εξαιτίας της οποίας έχει αποσυρθεί από τα καθήκοντά της.
Με αφορμή την δημοσίευση της φωτογραφίας και την συγγνώμη της πριγκίπισσας της Ουαλίας, το BBC προχώρησε σε μερικές ενδείξεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε αν μια εικόνα έχει αλλοιωθεί ή «πειραχτεί» όπως λέμε.

Σε έναν κόσμο όπου οι εικόνες μπορούν να αλλοιωθούν ψηφιακά με λίγα μόνο κλικ ή ακόμη και να δημιουργηθούν εξ ολοκλήρου από το μηδέν από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εμπιστευόμαστε αυτό που βλέπουν τα μάτια μας.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των εικόνων είναι τόσο εξελιγμένες που έχουμε εισέλθει στην εποχή της υπερρεαλιστικής απομίμησης.

Τέτοιες εικόνες μπορούν να οδηγήσουν σε παραπληροφόρηση και θα μπορούσαν ακόμη και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη σε σημαντικά γεγονότα όπως πχ οι εκλογές.

Υπάρχει λοιπόν κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να εντοπίσουμε μια εικόνα που μπορεί να έχει τροποποιηθεί ή να έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη; αναρωτιέται το BBC…

Αντανακλάσεις και σκιές

Ένας αφύσικος φωτισμός είναι συχνά ένδειξη ότι μια φωτογραφία έχει πειραχτεί.

Ελέγξτε τα μάτια των ανθρώπων. Για παράδειγμα, η πηγή φωτός συχνά αντανακλάται στα μάτια τους.

Αν το μέγεθος και το χρώμα δεν ταιριάζουν με τη θέση ή αν φαίνονται διαφορετικά τα μάτια, τότε έχετε κάθε λόγο να είστε καχύποπτοι.

Ο τρόπος με τον οποίο τα θέματα και τα αντικείμενα εμφανίζονται στις αντανακλαστικές επιφάνειες μιας εικόνας μπορεί επίσης να είναι ενδείξεις.

Οι σκιές των αντικειμένων στην εικόνα ενδέχεται να μην είναι ευθυγραμμισμένες, εάν αυτή έχει «συναρμολογηθεί» από πολλές εικόνες, αν και έχετε υπόψη σας ότι ορισμένες εικόνες μπορεί να έχουν ληφθεί από πολλαπλές πηγές φωτισμού. Αξίζει να εξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο το φως αντανακλάται στο πρόσωπο του υποκειμένου.

Εάν ο ήλιος βρίσκεται πίσω του, για παράδειγμα, τα αυτιά του μπορεί να φαίνονται κόκκινα.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να παράγει ασύμβατο φωτισμό και σκιές, αλλά καθώς οι αλγόριθμοι βελτιώνονται, τα πρόσωπα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη συχνά γίνονται αντιληπτά ως πιο αληθινά από τα ανθρώπινα.

Χέρια και αυτιά

Μια άλλη αποκαλυπτική προσέγγιση είναι να αναζητήσετε χαρακτηριστικά που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι κακή, προς το παρόν τουλάχιστον, στο να αποδώσει φυσικά τα χέρια και τα αυτιά, παραποιώντας τα σχήματα, τις αναλογίες και ακόμη και τον αριθμό των δακτύλων τους.

Κοιτάξτε τα μεταδεδομένα (metadata)

Στον κώδικα των ψηφιακών εικόνων κρύβονται ψήγματα πληροφοριών που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό μιας απομίμησης.

Κάθε φορά που μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή τραβάει μια εικόνα, τα μεταδεδομένα εγγράφονται στο αρχείο της εικόνας.

Ο «θόρυβος» της εικόνας

Κάθε αισθητήρας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής διαθέτει μικροσκοπικά κατασκευαστικά σφάλματα που οδηγούν σε μοναδικά σφάλματα που αφήνουν ένα είδος “δακτυλικού αποτυπώματος” στις εικόνες.

Αυτό συνδέεται στη συνέχεια με μια συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή και μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των περιοχών της φωτογραφίας που έχουν υποστεί επεξεργασία.

Εργαλεία επαλήθευσης

Η Google κι άλλες εταιρείες έχουν λανσάρει εργαλεία επαλήθευσης εικόνων που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εντοπίσουν τις εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Το Facebook και το Instagram έχουν αρχίσει να επισημαίνουν τις εικόνες που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης και προέρχονται από τα συστήματα της Meta.

Μάλιστα σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο για τις εικόνες που δημιουργούνται από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης άλλων εταιρειών.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.