Τελευταία Νέα:

Η Γη πρόκειται να χάσει ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία της: «Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν δεν θα έχουν προηγούμενο»Μια μέρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, όλοι άνθρωποι θα χάσουν ένα δευτερόλεπτο από το χρόνο τους. Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό εξαρτάται μόνο από τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του, καθώς το λιώσιμο των πάγων μεταβάλλει την περιστροφή της Γης και εν τέλει αλλάζει τον ίδιο τον χρόνο!

Οι ώρες, τα λεπτά και συνεπώς οι ημέρες μας καθορίζονται από την περιστροφή της Γης. Όμως αυτή η περιστροφή δεν είναι σταθερή- μπορεί να αλλάζει πάντα ελαφρά, ανάλογα με το τι συμβαίνει στην επιφάνεια της και στον πυρήνα της.

Αυτές οι σχεδόν ανεπαίσθητες αλλαγές αναπροσαρμόζουν τα ρολόγια του κόσμου, τα οποία θα πρέπει να οριστούν κατά ένα "δίσεκτο δευτερόλεπτο", το οποίο μπορεί να ακούγεται ασήμαντο στους ανθρώπους, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα υπολογιστικά συστήματα.

Σύμφωνα με την independent, πολλά δευτερόλεπτα έχουν προστεθεί με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, μετά από μια μακρά τάση επιβράδυνσης, η περιστροφή της Γης επιταχύνεται τώρα λόγω των αλλαγών στον πυρήνα της. Έτσι, για πρώτη φορά θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο.

"Ένα αρνητικό δίσεκτο δευτερόλεπτο δεν έχει ποτέ προστεθεί, οπότε τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει δεν έχουν προηγούμενο», έγραψε η Patrizia Tavella, μέλος του Τμήματος Χρόνου στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών στη Γαλλία, αναφορικά με τη νέα μελέτη.

Ωστόσο, το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό επηρεάζεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature. Το λιώσιμο των πολικών πάγων καθυστερεί το δίσεκτο δευτερόλεπτο κατά τρία χρόνια, μετατοπίζοντάς το από το 2026 στο 2029, σύμφωνα με την έκθεση.-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.