Τελευταία Νέα:

Σαν σήμερα ... 5 Μαΐου

Γιορτάζουν : Ειρήνη , Θωμάς

Επέτειοι : 

Διεθνής Ημέρα Μαιών : Η Διεθνής Ημέρα Μαιών καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM).

Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η μαία, η μαμμή για τους παλιότερους, στη διαδικασία γέννησης ενός παιδιού.



Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης : Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης (European Day for Independent Living) αφορά τα Άτομα με Αναπηρία (ΑΜΕΑ) και καθιερώθηκε το 2013 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σκοπός της δράσης αυτής, που γίνεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, είναι αφενός η γνωριμία του κοινού με τη ζωή των ΑΜΕΑ και αφετέρου η ανάδειξη της ανάγκης για αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως η θεσμοθέτηση του «προσωπικού βοηθού».

Ανεξάρτητη Διαβίωση για τα ΑΜΕΑ σημαίνει, στην ουσία, πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία. Με την Ανεξάρτητη Διαβίωση εξασφαλίζεται η ίση συμμετοχή τους στη ζωή, παρέχοντάς τους μέσα, ώστε να επιλέγουν πού θα ζήσουν και με ποιους, να μορφώνονται, να εργάζονται, να έχουν σεξουαλική ζωή, να δημιουργούν οικογένεια, να ψυχαγωγούνται, να αποφασίζουν για την καθημερινότητά τους, αλλά και για ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον τους, και τελικά να έχουν την ποιότητα ζωής που συνταγματικά δικαιούται κάθε άνθρωπος.

Η έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίωσης είναι ευρέως διαδεδομένη από τη δεκαετία του ‘70 σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αποτελεί τρόπο ζωής των ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες και φιλοσοφία των κοινωνιών όπου ζουν και εφαρμόζεται με θεσμοθετημένα μέτρα.

Στην Ελλάδα τη φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης προωθεί ο «Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος i-living», μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ENIL).

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος : Από το 2000 και έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) διοργανώνει κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, ενός κακοήθους όγκου του δέρματος και των σπλάγχνων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Ημέρα της Ευρώπης (ΣτΕ) : Κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου τιμάται η Ημέρα της Ευρώπης από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενός διεθνούς οργανισμού, που περιλαμβάνει στου κόλπους του όλες τις δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου 1949 με τη Συνθήκη του Λονδίνου. Είναι ο παλαιότερος οργανισμός, ο οποίος έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση (δεν πρέπει να συγχέεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση), με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατική ανάπτυξη και την πολιτισμική συνεργασία των χωρών της Ευρώπης.

Ημέρα του Πορτογαλόφωνου Πολιτισμού : Κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου γιορτάζεται η Ημέρα του Πορτογαλόφωνου Πολιτισμού (Dia da Cultura Lusófona). Καθιερώθηκε το 2005, με απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού των Πορτογαλόφωνων κρατών, που συνήλθε στη Λουάντα της Αγκόλα.
H πορτογαλική γλώσσα ομιλείται από 215 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί την επίσημη γλώσσα της Πορτογαλίας και οκτώ πρώην αποικιών της (Βραζιλία, Αγκόλα, Πράσινο Ακρωτήριο, Γουινέα Μπισάου, Μοζαμβίκη, Σάο Τομέ έ Πρίνσιπε και Ανατολικό Τιμόρ).

Ισχυροί θύλακοι πορτογαλόφωνων υπάρχουν στις ΗΠΑ, Καναδά, Βενεζουέλα, Νότιο Αφρική και Δυτική Ευρώπη.

Παγκόσμια ημέρα γέλιου : Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου ξεκίνησε να εορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του δρος Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις αγγλοσαξονικές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τις σκανδιναβικές χώρες και έκτοτε εορτάζεται την πρώτη Κυριακή κάθε Μαΐου.

Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο και συγκέντρωση των συμμετεχόντων σε ανοιχτό χώρο με δραστηριότητες γέλιου και προσευχή για την Παγκόσμια Ειρήνη.

Ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου δρ. Μαντάν Κατάρια σημειώνει: «Οι πολεμικές αναμετρήσεις στον κόσμο είναι αντανάκλαση του εσωτερικού πολέμου που διεξάγεται στα μυαλά των ανθρώπων. Η αιτία που δεν γελάμε πολύ σήμερα είναι επειδή δεν κατανοούμαι την αληθινή σημασία του γέλιου. Το γέλιο δεν είναι μόνο διασκέδαση και χαβαλές, αλλά και έκφραση της ευτυχίας, που μπορεί να έλθει μόνο αν κατανοήσουμε τον σκοπό της ζωής».