Τελευταία Νέα:

Άνοια και Αλτσχάιμερ: Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο νόσους



Εσείς γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στην άνοια και στη νόσο Αλτσχάιμερ; Πολλοί άνθρωποι δεν την γνωρίζουν και μάλιστα χρησιμοποιούν εναλλακτικά τους δύο όρους.


Η άνοια είναι ένα όρος – ομπρέλα για συμπτώματα όπως η διαταραγμένη μνήμη και η σκέψη που αλληλεπιδρά αρνητικά με την καθημερινότητα• η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ένα συγκεκριμένο είδος άνοιας. Άλλα είδη άνοιας περιλαμβάνουν την αγγειακή άνοια, την άνοια με σωμάτια Lewy, την μετωποκροταφική άνοια, το Πάρκινσον και τη νόσο του Χάντινγκτον. Το Αλτσχάιμερ όμως είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας – περίπου 60-70% των περιπτώσεων.

Οι αιτίες της άνοιας είναι πολύ διαφορετικές


Μία ασθένεια, μεταβολικό πρόβλημα, αγγειακή ασθένεια, ή σπάνια μια λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας άνοια. Ακόμα και η ασθένεια της Τρελής Αγελάδας, που είναι εξαιρετικά σπάνια, μπορεί να συνεισφέρει στην άνοια. Μια πάθηση που ονομάζεται καταθλιπτική «ψευδο» άνοια αποτελεί μια άλλη πιθανή πηγή. Όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι χαμηλά, μπορεί να δυσκολευόμαστε να εστιάσουμε την προσοχή μας. Και όταν αυτή αποσπάται, δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε, κάτι που εμφανίζεται ως άνοια.
Από την άλλη πλευρά, το Αλτσχάιμερ έχει τη δική της προέλευση. Είναι μια εγκεφαλική ασθένεια που δημιουργείται από συγκεντρώσεις πλακών βήτα-αμυλοειδών και πρωτεϊνών που ονομάζονται tau και βλάπτουν τα κύτταρα σε εγκεφαλικές περιοχές που ελέγχουν λειτουργίες, όπως η σκέψη, η μνήμη και η λογική.

Συμπτώματα


Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, η άνοια είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει την επικοινωνία και τις επιδόσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων και η ασθένεια του Αλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας που επηρεάζει συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη, τη μνήμη και τη γλώσσα.
Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η νόσος του Alzheimer δεν είναι αναστρέψιμη ασθένεια. Είναι εκφυλιστική και ανίατη αυτή τη στιγμή. Ορισμένες μορφές άνοιας, από αλληλεπίδραση φαρμάκων ή η έλλειψη βιταμινών, είναι στην πραγματικότητα αναστρέψιμες ή προσωρινές.

Πολλαπλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο


Υπάρχει επίσης αυτό που ονομάζεται μικτή άνοια, που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλαπλές συνθήκες που συνδυάζονται για να προκαλέσουν άνοια. Στo 30% των περιπτώσεων, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχει επίσης κάποια αγγειακή ασθένεια που επιδεινώνει τα συμπτώματα των γνωστικών ικανοτήτων.












To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο