Τελευταία Νέα:

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν έξω από το σπίτι




Και πώς να τα μάθετε να ζητάνε βοήθεια και να προστατεύονται
Όλοι θα θέλαμε ο κόσμος μας να είναι αγγελικά πλασμένος, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. 
Θα μας άρεσε να ζούμε σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Αλλά ακόμα και στα παραμύθια υπάρχουν κακοί, και ο κίνδυνος παραμονεύει. Κι είναι ευθύνη των γονιών να έχουν προετοιμάσει τα παιδιά τους –χωρίς να τα τρομοκρατήσουν ή να τα πανικοβάλλουν– για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν στην καθημερινότητά τους.
Οι ενήλικες δεν χρειάζονται βοήθεια από ένα παιδί!

Συζητήστε με τα παιδιά σχετικά με το πόσοι επικίνδυνοι ενήλικες υπάρχουν «εκεί έξω» και προσπαθούν να κλέψουν παιδιά λέγοντάς τους ότι χρειάζονται βοήθεια για να μεταφέρουν κάτι ή να βγάλουν κάτι από το αυτοκίνητό τους. Εάν κάποιος τους ζητήσει βοήθεια, εξηγήστε τους ότι το «Όχι» είναι η μόνη απάντηση και στη συνέχεια να φωνάξουν και να τρέξουν – κι αμέσως να πουν στον ενήλικα που εμπιστεύονται τι συνέβη.
Τονίστε τους: «ΠΟΤΕ μην πλησιάζετε στο αυτοκίνητο ενός ατόμου για να δείτε κάτι ή να πάρετε κάτι από το άτομο, όπως καραμέλα ή παιχνίδι». «Πάντα να περπατάς σπίτι με κάποιον που εμπιστεύεσαι μετά το σχολείο».


Να έχετε έναν κωδικό για βοήθεια

Μιλήστε στα παιδιά σας για το πόσο σημαντικό είναι να μην πιστέψουν κανέναν που λέει ότι η μαμά ή ο μπαμπάς τους έστειλαν για να τα πάρουν. Εξηγήστε στα παιδιά ότι πολλά παιδιά έχουν απαχθεί από τα σχολεία και τις παιδικές χαρές τους επειδή τους είπαν ότι η μαμά ή ο μπαμπάς τους έστειλαν κάποιον να τα πάρει! Καθιερώστε ένα συνθηματικό που θα το γνωρίζουν εσείς και τα παιδιά σας και θα το έχετε γνωστοποιήσει σε ελάχιστα άτομα εμπιστοσύνης, και μόνο όσα το γνωρίζουν θα μπορούν να έχουν την άδεια να τα πάρουν από κάπου ή να τα συνοδέψουν.


Μάθετέ τους μερικούς τρόπους για να ξεφεύγουν

Συζητήστε με τα παιδιά για το τι θα μπορούσαν να κάνουν αν κάποιος τους αρπάξει και προσπαθούσε να τα πάρει στο αυτοκίνητό του. Μερικά από τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να τους μάθετε να κάνουν είναι: «Να βγάλετε μια κραυγή και να φωνάξετε “Αυτό το άτομο με αρπάζει!” Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αν δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω είναι να δαγκώσετε το άτομο πολύ σκληρά και στη συνέχεια να τρέξετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε! Εκπαιδεύστε τα αντανακλαστικά των παιδιών. Κάντε ως παιχνίδι, μερικές ασκήσεις ετοιμότητας. Τα περισσότερα παιδιά δεν είναι συνηθισμένα να ενεργούν χωρίς να σκέφτονται και όσο πιο προετοιμασμένα είναι τόσο πιο γρήγορα θα μπορούν να αντιδράσουν.

Μα
θετέ τους απέξω τον αριθμό του τηλεφώνου και τη διεύθυνσή σας

Πολλά παιδιά που χάνονται δεν γνωρίζουν το πλήρες όνομα και τη διεύθυνσή τους. Εξηγήστε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να μην πανικοβληθούν όταν νιώσουν ότι κινδυνεύουν ή στην περίπτωση που χάθηκαν να θυμούνται ότι είναι σημαντικό να διατηρούν την ψυχραιμία τους, να μιλούν ξεκάθαρα και αργά, ώστε οι άνθρωποι που μπορούν να τους βοηθήσουν να καταλάβουν τι λένε. Πείτε στα παιδιά εάν χαθούν, είναι σημαντικό να πάνε σε έναν ενήλικα ή άτομο εμπιστοσύνης. Αν κάποιος αστυνομικός ή κάποιος υπάλληλος είναι κοντά στον τόπο που βρίσκονται, αυτό είναι το πρώτο άτομο στο οποίο πρέπει να πάνε.

Στα μέρη που έχει πολύ κόσμο, εκπαιδεύστε τα να σας κρατούν πάντα από το χέρι, να μην το «σκάσουν» ή να τρέχουν πάνω κάτω γιατί μπορεί να ανακατευτούν μέσα στον κόσμο και να τα χάσετε από τα μάτια σας. Είναι σημαντική όχι μόνο η οπτική επαφή με τα παιδιά σε μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός αλλά και η σωματική.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.