Τελευταία Νέα:

Ελληνική Λύση: "Αμπελόφυλλα από Τουρκία, με επικίνδυνο κοκτέιλ υπολειμμάτων"


Κύριε Υπουργέ
Οι κυπριακές αρχές εμπόδισαν την αποστολή αμπελόφυλλων από την Τουρκία προς τις ευρωπαϊκές αγορές, τα οποίαπεριείχαν ένα εκρηκτικό και επικίνδυνο κοκτέιλ υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με το σύστημα γρήγορης ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης («RASFF»). 
Η συγκεκριμένη αποστολή περιείχε 18 υπολείμματα
φυτοφαρμάκων, που υπερέβαιναν τα προβλεπόμενα μέγιστα όρια υπολειμμάτων («MRL»).
Στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, λόγω της πανδημίας, όπου τα κοινοτικά και ελληνικά προϊόντα υφίστανται μεγάλο ανταγωνισμό και πιέσεις τιμών, βλέπουμε να εισάγονται λαχανικά και φρούτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν τηρούν τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας των κοινοτικών κανονισμών, συχνά από πύλες εισόδου της χώρας μας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεσθε να μεριμνήσετε, ώστε οι ελληνικές Αρχές να προχωρούν σε αυξημένους ελέγχους στα σύνορα της χώρας για την αποτροπή εισόδου επικίνδυνων φορτίων νωπών οπωρολαχανικών από την γειτονική Τουρκία;

2. Θα θέσετε επίσημο αίτημα, όπως έκαναν οι Ισπανοί, με το οποίο ζητούν από την
Κομισιόν να αυξηθούν οι έλεγχοι για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα εσπεριδοειδή που εισάγονται στην Ε.Ε. από την παραπάνω χώρα;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.