Τελευταία Νέα:

Κάπνισμα: Αυτή είναι η κατάλληλη ηλικία για να κόψετε το τσιγάρο – Δείτε γιατί



Σημαντικές πιθανότητες να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα έως και κατά 87% έχουν οι καπνιστές που κόβουν το τσιγάρο πριν την ηλικία των 45 ετών – Τι ρόλο παίζει η ηλικία έναρξης της βλαβερής συνήθειας και σε ποια ηλικία εξαλείφεται απόλυτα ο κίνδυνος.
Οι καπνιστές που κόβουν το τσιγάρο πριν την ηλικία των 45 ετών μπορούν σχεδόν να εξαλείψουν τον πλεονάζοντα κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων ή άλλου τύπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology.

Έχει αποδειχθεί εκτενώς ότι μετά τη διακοπή του τσιγάρου, ο κίνδυνος των πρώην καπνιστών για τύπους καρκίνου που σχετίζονται με τη χρήση του καπνού μειώνεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές, λοιπόν, εξέτασαν δεδομένα περισσότερων από 410.000 Αμερικανών που συμμετείχαν σε μια ομοσπονδιακή έρευνα υγείας μεταξύ 1997 και 2014. Από αυτούς, περίπου 10.000 συμμετέχοντες πέθαναν από καρκίνο κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης και, κατά μέσο όρο, οι καπνιστές ήταν τρεις φορές πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο -συχνότερα καρκίνο του πνεύμονα- συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, όμως, όσοι από τους καπνιστές κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα έως την ηλικία των 44 ετών μείωσαν τον πλεονάζοντα κίνδυνο κατά 87%, ενώ για τους καπνιστές που ξεπερνούσαν την κακή συνήθεια έως την ηλικία των 35 ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο εξαλείφθηκε, σύμφωνα με τον Blake Thomson, ερευνητή στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και επικεφαλής της μελέτης.

Πολλά, ωστόσο, εξαρτώνταν από την ηλικία που οι άνθρωποι άρχιζαν το κάπνισμα όσο και από την ηλικία που το έκοβαν. Πιο αναλυτικά, όσο νωρίτερα ξεκινούσε κάποιος να καπνίζει, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να πεθάνει τελικά από καρκίνο. Και ανάμεσα σε εκείνους που ξεκινούσαν πριν την ηλικία των 18 ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο ήταν τουλάχιστον τριπλάσιος.

Όταν, μάλιστα, οι άνθρωποι άρχιζαν να καπνίζουν πριν την ηλικία των 10 ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο τετραπλασιαζόταν σε σύγκριση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Για όσους κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα μεταξύ 45-54 ετών, ο πλεονάζων κίνδυνος περιορίστηκε κατά 78%, ενώ κατά 56% περιορίστηκε για όσους διέκοψαν μεταξύ 55-64 ετών.

Ο Δρ. Thomson τονίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον ώστε να κόψει το τσιγάρο. Οι καπνιστές που διακόπτουν στα 50-60 μειώνουν αρκετά σημαντικά τον πλεονάζοντα κίνδυνο θανάτου από καρκίνου, ωστόσο τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυναμική της όσο το δυνατόν πιο έγκαιρης διακοπής.






-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.