Τελευταία Νέα:

Ψωμί: Στα ύψη οι τιμές των πρώτων υλών – 20% κάτω ο τζίρος των αρτοποιείωνΤο ψωμί αγοράζεται με φειδώ από τα νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή η πτώση του τζίρου σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, οδήγησαν 204 αρτοποιεία πανελλαδικά να βάλουν λουκέτο.

Οι καταναλωτές περιορίζουν πλέον την ποσότητα, επιλέγοντας να αγοράσουν ψωμί κάθε 2η ή και 3η ημέρα και όχι καθημερινά, όπως συνήθιζαν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής μέσα σε έναν χρόνο η τιμή της φραντζόλας αυξήθηκε κατά 18,4%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στα ύψη είναι οι τιμές στις πρώτες ύλες με το ηλιέλαιο από τα 10 ευρώ το δεκάλιτρο να έχει εκτοξευτεί στα 33 ευρώ, το αλεύρι από 12 ευρώ το τσουβάλι των 25 κιλών, πλέον να κοστίζει 24-25 ευρώ, το σουσάμι από 1,60 το κιλό να πλησιάζει τα 3 ευρώ.

Από τις αρχές του έτους ο συνολικός τζίρος των παραδοσιακών αρτοποιείων έχει μειωθεί κατά 20%, δηλαδή κατά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.

Η πτώση του τζίρου σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, οδήγησαν 204 αρτοποιεία πανελλαδικά να βάλουν λουκέτο, ενώ εκτιμάται ότι στα πρόθυρα λουκέτου βρίσκεται το 10% – 15% των επιχειρήσεων του κλάδου.

Από το καλοκαίρι και μετά μόνο στη Θεσσαλονίκη έκλεισαν 22 φούρνοι, καθώς πολλοί δεν άντεξαν την πτώση τζίρου στα ταμεία τους.

Τον τελευταίο χρόνο, το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις έχει υπερδιπλασιαστεί. Για παράδειγμα, αρτοποιείο που πλήρωνε 1.980 ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα το καλοκαίρι του 2021, φέτος τον Οκτώβριο πήρε λογαριασμό στα 5.914 ευρώ.

Η Ελλάδα είναι στην ενδέκατη θέση στην Ευρώπη στις ανατιμήσεις του ψωμιού τον τελευταίο χρόνο.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.