Τελευταία Νέα:

Σοκολάτα: Το αγαπημένο σνακ που προφυλάσσει την καρδιά - Πόσο συχνά να τρώμε



Πολύτιμη και ευεργετική για την θωράκιση της καρδιάς από τη στεφανιαία νόσο αναδεικνύεται η αγαπημένη σοκολάτα. Προσοχή όμως, γιατί οι ερευνητές δεν έχουν όλες τις απαντήσεις...

Η κατανάλωση σοκολάτας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σχετίζεται με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology την επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας.


«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η σοκολάτα βοηθά τη διατήρηση της καλής κατάστασης των αγγείων της καρδιάς» 
είπε ο συγγραφέας της έρευνας Δρ. Chayakrit Krittanawong από το Κολλέγιο Ιατρικής Baylor.


«Στο παρελθόν, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα είναι ευεργετική τόσο για την αρτηριακή πίεση όσο και για τα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων», συνέχισε ο ειδικός. «Ήθελα να δω αν επηρεάζει και τις στεφανιαίες αρτηρίες και αν ναι με ποιο τρόπο, ευεργετικό ή επιβλαβές;» εξηγεί ο ερευνητής.


Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συνδυασμένη ανάλυση μελετών από τις τελευταίες πέντε δεκαετίες εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της στεφανιαίας νόσου. Η ανάλυση περιελάμβανε έξι μελέτες με συνολικά 336.289 συμμετέχοντες που ανέφεραν πόση σοκολάτα κατανάλωναν.


Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης σχεδόν εννέα ετών, 14.043 συμμετέχοντες εμφάνισαν στεφανιαία νόσο και 4.677 έπαθαν έμφραγμα του μυοκαρδίου.


Σε σύγκριση με την κατανάλωση σοκολάτας λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, η κατανάλωση σοκολάτας περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα συσχετίστηκε με 8% μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.


Ο Δρ. Krittanawong εξηγεί ότι η σοκολάτα περιέχει φιλικά για την καρδιά θρεπτικά συστατικά όπως φλαβονοειδή, μεθυλξανθίνες, πολυφαινόλες και στεατίνη που φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονής και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL).


Μειονέκτημα της έρευνας ωστόσο είναι ότι δεν εξέτασε συγκεκριμένους τύπους σοκολάτας, ούτε διαπίστωσε ποια ήταν η ιδανική ποσότητα. Επομένως «η σοκολάτα φαίνεται υποσχόμενη για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, αλλά περισσότερη έρευνα απαιτείται για να διαπιστωθεί η ποσότητα και το είδος της σοκολάτας που θα μπορούσε να συσταθεί γι’ αυτό το σκοπό» είπε ο Δρ. Krittanawong .


Σε κάθε περίπτωση όμως το μέτρο παραμένει ιδανική συμβουλή, ενώ σίγουρα πρέπει να αποφεύγεται η πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη σοκολάτα γάλακτος και να προτιμάται η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.