Τελευταία Νέα:

Νέα ανατροπή με τα καταστήματα - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά




Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 13 Νοεμβρίου αλλά θα είναι ανοικτά την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε αποφασιστεί να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, ωστόσο λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων που αναμένονταν λόγω της κακοκαιρίας Eva, η απόφαση ανεστάλη. Εν συνεχεία, ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξουν στις 13 Νοεμβρίου, και τελικώς με την τελευταία ανακοίνωση το άνοιγμα μετατίθεται ακόμα μία εβδομάδα αργότερα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου είναι η Black Friday.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και οι εμπορικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους για το επικείμενο άνοιγμα των καταστημάτων τονίζοντας ότι με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες».

Μπροστά σε αυτή τη συγκυρία, με ενδιαφέρον αναμένεται το τι θα γίνει τελικά και τι θα αποφασίσουν οι καταστηματάρχες.

Πάντως από την πλευρά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) επισημαίνεται πως «οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν μεγάλες προσφορές σε ποικιλία προϊόντων, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό».

Εκ νέου θέμα Κυριακών;

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, που συνόδευσε την τροπολογία για να δοθεί το «πράσινο φως» να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, φαίνεται πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μεταβατική ρύθμιση «μέχρι την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων για προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που θα τεθούν σε διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα επιτρεπόταν να λειτουργήσουν την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου όσο ίσχυε ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ωστόσο, με τον νόμο 4965/2022 ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνταν το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου και του Νοεμβρίου, καταργήθηκε και ως εκ τούτου όλοι ανέμεναν ότι δεν θα θεσμοθετηθεί ειδικό καθεστώς για τη φετινή πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Οι επόμενες Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ το 2022

11 Δεκεμβρίου 2022 – Η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα
18 Δεκεμβρίου 2022 – Η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα
















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.