Τελευταία Νέα:

Ναυάγιο στην Πύλο: Γιατί δεν επενέβη νωρίτερα το Λιμενικό – Τι υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου

Για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μίλησε στο MEGA ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, την ώρα που η χώρα παραμένει συγκλονισμένη από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.
Όπως επισήμανε ο κ. Αλεξίου, η έρευνα για επιζώντες συνεχίζεται, αν και οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες έχουν ουσιαστικά εξανεμιστεί.

Για το χρονικό της τραγωδίας

«23:00 παρά προσέγγισε το αλιευτικό σκάφος του Λιμενικού (σ.σ. το αλιευτικό). Έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες να επικοινωνήσει μαζί τους, έγιναν πολλές προσεγγίσεις. Ήμασταν κοντά έτσι ώστε αν χρειαστεί, να δώσουμε βοήθεια», περιέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «περίπου 01.40 το αλιευτικό έχασε τη μηχανή του και λίγη ώρα αργότερα υπήρξε μετατόπιση του κόσμου και είχαμε το αποτέλεσμα της ανατροπής. (σ.σ. Το σκάφος του Λιμενικού) άρχισε να το προσεγγίζει μόλις χάλασε η μηχανή. Υπήρξε η επικοινωνία, γνωστοποιήθηκε ότι χάθηκε η μηχανή και άρχισε να το προσεγγίζει», πρόσθεσε.
Για τους επιβαίνοντες

Όπως λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσα άτομα επέβαιναν στο πλοίο, καθώς οι αριθμοί που δίνουν οι διασωθέντες «έχουν μεγάλες αποκλίσεις».

«Στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας, όταν λαμβάνομαι οι μαρτυρικές καταθέσεις, αξιολογούνται και στο τέλος της διαδικασίας θα υπάρξει αξιολόγηση».

Γιατί δεν επενέβη νωρίτερα το Λιμενικό

Ο κ. Αλεξίου αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο το Λιμενικό Σώμα δεν επενέβη νωρίτερα προκειμένου να σταματήσει το αλιευτικό.

«Όταν έχεις ένα αλιευτικό πλοίο 30 μέτρα, στην κατάσταση που το βλέπεις στη φωτογραφία φορτωμένο με ανθρώπους με μέλημά τους να πάνε στην Ιταλία και καθ’ όλη τη διάρκεια των επικοινωνιών, όλη μέρα, διατυπώνουν ότι θέλουν να πάνε στην Ιταλία, δεν μπορείς να πας διά της βίας να το εκτρέψεις της πορείας του.

Μιλάμε για διεθνή ύδατα, μπορείς να κάνεις ενέργειες αναλόγως της πράξης, είναι θέματα δικαίου που επιδέχονται ανάλυσης. Είναι ένα σκάφος που πλέει υπό ειδικές συνθήκες. Υπάρχει κίνδυνος οι ενέργειες που θα κάνεις να φέρουν δυσχερέστερες συνέπειες από αυτές που μπορείς να αποφύγεις».
Δεν έχει καταγραφεί σε βίντεο η πρώτη επιχείρηση

Ο κ. Αλεξίου τόνισε ότι η πρώτη επιχείρηση του Λιμενικού για προσέγγιση του αλιευτικού, όταν πλέον αυτό βούλιαζε, δεν έχει καταγραφεί σε βίντεο.

«Κατά τη διάρκεια που έγινε η προσέγγιση την τελευταία φορά, όταν έχουμε περιστατικό προσπαθούμε να έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρήσουμε απρόσκοπτα. Το να θέσεις μέλη του πληρώματος ανενεργά για να τραβήξουν βίντεο, δεν είναι δόκιμο», σημείωσε.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.