Τελευταία Νέα:

Η διατροφή στην εφηβεία - ένα από τα σημαντικότερα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου




Ο Θανάσης Βισκαδουράκης και η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Αναστασία Δουλγέρη, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την διατροφή στην εφηβεία.
Η εφηβεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου, κατά την οποία παρατηρούνται ραγδαίες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές που οδηγούν το άτομο στην κορύφωση της οργανικής του ανάπτυξης αλλά και την τελική διαμόρφωση της προσωπικότητας του.

Η εφηβική ανάπτυξη για τα κορίτσια ξεκινάει στην ηλικία των 10-11 ετών και ολοκλήρώνεται συνήθως μέχρι τα 15 έτη ενώ για τα αγόρια ξεκινάει σε ηλικία 12-13 ετών, φτάνει στο μέγιστο ρυθμό ανάπτυξης σε ηλικία 14 ετών και ολοκληρώνεται στα 19 έτη.

Οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σε αυτήν την ηλικία είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, καθώς ο έφηβος χρειάζεται ενέργεια για την αύξηση του μυικού ιστού, την ανάπτυξη του σκελετού και του νευρικού συστήματος, καθώς και για την ανάπτυξη του γεννητικού συστήματος.

«Προσέχω την διατροφή του γιου μου. Αναψυκτικά, δεν υπάρχουν στο σπίτι, τρώμε και λιγότερο αλάτι και περισσότερη σαλάτα», ανέφερε ο Θανάσης Βισκαδουράκης σχετικά με το διατροφικό κομμάτι που ακολουθεί με την οικογένειά του.

Η κ. Δουλγέρη επεσήμανε με τη σειρά της πως, «είναι πολύ σωστό οι γονείς να θέτουν από την παιδική ηλικία τα όρια και το τι πρέπει να γίνεται, γιατί εάν περιμένουν οι γονείς να έρθει η εφηβεία, που είναι μία πολύ εκρηκτική περίοδος λόγω των ορμονικών αλλαγών, για να θέσουν τότε τους κανόνες και τα όρια, θα δυσκολευτούν πάρα πολύ.

Είναι πολύ σημαντική η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και στη συνέχεια στην ενήλικη ζωή και να γίνεται σταδιακά. Εφόσον ένα παιδί έχει σωστές διατροφικές συνήθειες στην εφηβεία, θα τις έχει και στην ενήλικη ζωή του».

«Όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο εύκολα μπορούμε να το γαλουχήσουμε. Στην εφηβεία υπάρχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες. Κατά την εφηβική ηλικία δεν είναι κακό καταναλώνουν junk food. Θα πρέπει να έχουμε διασφαλίσει ότι το παιδί λαμβάνει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών», συμπλήρωσε η ειδικός.

Η άσκηση είναι αυτό που ουσιαστικά θα το βοηθήσει να πειθαρχήσει και σε ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Δεν μπορεί ένα παιδί να έχει φυσιολογικό βάρος εάν δε γυμνάζεται και είναι όλη μέρα μπροστά από μία οθόνη.

Τα πρότυπα θα καθορίζουν και την μετέπειτα συμπεριφορά τους. Ωστόσο, ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον με καθημερινή φυσική δραστηριότητα κυρίως σε ομαδικά αθλήματα, ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ακόμα και αν περάσει τη φάση ότι θέλει να έχει πιο μεγάλη «διατροφική ελευθερία» θα την περάσει όσο πιο σύντομα και «ανώδυνα».









-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.